yvonne@cesartherapiebaarle.nl

De Geerstraat 2A - Baarle-Nassau | Van Leuvenlaan 2 - Alphen  |  013-5072061

   
  Home  
  Oefentherapie Cesar
 
  Werkwijze  
Klachten
Praktijkinformatie
Folders en links
Contact en
formulieren


....
 

Slaapoefentherapie bij slaapproblemen is gebaseerd op recentelijke wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische aanpak. Als oefentherapeute, verbonden aan netwerk slaapoefentherapie, ben ik hiervoor speciaal opgeleid.
De behandeling richt zich op een combinatie van persoonlijke slaapadviezen en slaapoefeningen op maat, die u helpen om de rust in hoofd en lichaam weer toe te laten en een gezond slaapgedrag te ontwikkelen. De oefeningen zijn makkelijk toepasbaar, waardoor u er direct mee aan de slag kunt om de slaapkwaliteit te verbeteren.

In Nederland heeft ongeveer 25 % van de bevolking regelmatig slaapproblemen, 12%  gebruikt

slaapmedicatie.

Heeft u slaap problemen? Dan kan ik als slaapoefentherapeut iets voor u betekenen!  

Sommige mensen slapen wat langer, andere wat korter. Maar voor iedereen geldt: wie ’s nachts goed slaapt, voelt zich overdag beter en heeft meer energie. Af en toe slecht slapen is geen reden tot zorg. Maar wie vaker wakker ligt, zich overdag niet ‘uitgerust’ voelt en hierdoor lichamelijk of geestelijke klachten krijgt, heeft de mogelijkheid om hier iets aan te doen: slaapoefentherapie.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn dat u niet goed slaapt. Tijdens de slaapoefentherapie leert u wat

bij u de knelpunten zijn en werkt u vervolgens aan het verbeteren van uw nachtrust. Om op die manier de klachten te verminderen die u ervaart in uw dagelijkse functioneren overdag.

 

Ook bij kinderen-tieners komen veelvuldig slaapproblemen voor.

Als slaapoefentherapeut ben ik ook speciaal geschoold in slaapoefentherapie voor kinderen.

 

Slaapproblemen verhelpen met slaapoefentherapie

U kunt bij mij terecht voor o.a. de volgende slaapproblemen:

 • inslaapproblemen
 • doorslaapproblemen
 • te vroeg wakker worden
 • nachtelijk piekeren bij stress/spanningen
 • nazorg slaapapneu
 • afbouwen van slaapmedicatie
 • chronische pijn en slapeloosheid
 
 

Ik zie veel patiënten met pijn die ook slaapproblemen hebben ontwikkeld. Pijn en slaap hebben namelijk een wisselwerking. Door slaapgebrek kunt u meer pijn ervaren en er minder goed mee omgaan, en door(meer) pijn kunt u weer slaapproblemen ontwikkelen. Hierdoor bestaat de kans dat u in een vicieuze cirkel terechtkomt. Het is dan zaak die te doorbreken door beide problemen aan te pakken.

 

Uw slaapprobleem wordt behandeld als een onderdeel van het dagelijkse functioneren en de lichamelijke klachten die overdag een rol spelen.

Behandeling

Er wordt gewerkt met:

 • bewustwording van gezond slaapgedrag en adviezen om dit te bereiken.
 • Hoge kwaliteit (adem- visualisatie- haptische en ontspannings-) oefenstof die op maat wordt gemaakt voor uw unieke verstoorde slaappatroon.
 • Inzichtgevende gedachtentherapie die u weer positief of neutraal leert denken.
 • Gezonde copingstijl, dat wil zeggen: “u leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen”.

Hoe ziet uw slaapbehandeling eruit?

 • Intake: in een vraaggesprek ga ik verbanden leggen tussen uw persoonlijke verstoorde slaappatroon en de informatie die u mij geeft. U krijgt direct al inzicht waar u nu eigenlijk van wakker ligt. Eventuele aanvullende informatie van overige behandelaars als POH-GGZ, huisarts of slaapcentrum kan, met uw instemming, worden opgevraagd.
 • Vragenlijsten: U zal 1 of meerdere vragenlijsten moeten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn.
 • Behandeldoel/plan: Aan het eind van het eerste consult stellen we een behandeldoel op en stel ik u een plan van aanpak voor.
 • De behandelingen: de behandelingen die hierna gaan volgen geven vorm en inhoud aan dit plan. U krijgt een combinatie van praat- en oefensessies. Ik geef u tips om beter te slapen of gezonder om te gaan met uw klachten op basis van recente, wetenschappelijk bewezen inzichten die horen bij uw type slaapprobleem. Ook wordt u geholpen met gedachtentherapie, slaaphygiene-adviezen, communicatieve vaardigheden, of mindfulness. In oefensessies gaan we aan de slag met praktische oefenstof (slaapoefeningen, ontspanningstechnieken en gevoelservaringen).
  Indien zinvol kan vanuit gebruik van slaapapps en speciaal ontwikkeld audiomateriaal het leerproces verder worden ondersteund.
 • Eindrapportage naar uw huisarts of specialist.

 

Wilt u uw slaapmedicatie afbouwen, dan kan ik, als oefentherapeut Cesar, u hierbij begeleiden. U krijgt een aantal handvatten om weer te leren vertrouwen op de inslaapmogelijkheden van uw eigen lichaam.

 

Oefentherapie Cesar wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekeraar (paramedische hulp).

 


Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is...